Naršyklės įspėjimo tekstas

2022 m. interjero tendencijos – tvarumas, natūralumas ir daugiafunkciškumas

Nauji metai atverčia po naują puslapį įvairiose gyvenimo srityse, o mes galime jį užpildyti taip, kaip geidžia širdis. Tai nebūtinai reiškia, kad viską reikia pradėti nuo nulio ar iš esmės keisti – laiko patikrintos vertybės gali būti puikus senųjų metų palikimas ir tvirtas pagrindas siekti naujų aukštumų. Visgi yra vienas dalykas, kurio nuolatinei kaitai sunku atsispirti – tai aprangos, gyvenimo būdo ir interjero mados vėjai. Išskyrėme kelias vyraujančias idėjas, kurios padės jūsų namams žengti koja kojon su laiku ir pasipuikuoti madingomis 2022 m. dizaino tendencijomis.

Daugiafunkciai kambariai ir keliems tikslams skirtos patalpos

Pandemijos metas vis primena, kad namai yra vieta, kurioje turėtumėte jaustis patogiai bet kokiomis aplinkybėmis – dirbdami, mokydamiesi, užsiimdami pomėgiais, ilsėdamiesi. Darbas iš namų vis dar tebėra nemažos visuomenės dalies kasdienybė, mokiniai ir studentai taip pat kartkartėmis yra priversti mokytis namuose. Taigi vis labiau ryškėja tendencija namuose kurti daugiafunkcę apgalvotą aplinką, kurioje kiekvienas daiktas turi savo vietą, o kiekvienas gyventojas – savo asmeninę erdvę. Išlieka aktuali tendencija – kelioms užduotims pritaikyti kambariai, pavyzdžiui, namų biuras svetainėje, nedidelė sporto salė miegamajame ar speciali darbo vieta vaikų kambaryje. Be to, šie pokyčiai susiję ne tik su pandemijos paskatintais poreikiais, bet ir su besikeičiančia visuomenės nuomone. Vis geriau suprantant poveikį gamtai ir sparčiai augant vartojimo kultūrai susimąstoma, ar patogiam gyvenimui tikrai reikia didžiulių erdvių, kuriomis naudotis nepraktiška, o atsisakius jų būtų galima sutaupyti įvairiausių išteklių. Šiais ir kitais metais patartina būstą rinktis ne pagal plotą, o pagal jo funkcionalumą ir teikiamas galimybes, interjero dizainą kurti apgalvotai ir išmintingai. Kokybiški, lengvai pertvarkomi baldai, suteikiantys pakankamai vietos daiktams saugoti, iš įdomios alternatyvos tapo būtinybe, ypač mažuose butuose. Metas atsisakyti visko, kas sunku, kampuota, gremėzdiška – rinkitės nesunkius, sulankstomus ir lengvai perstumdomus baldus, atskiras lentynas, krepšius, dėžes ir daugiafunkces talpyklas. Tvarka namuose padės ne tik lengviau atlikti įvairias darbines bei gyvenimiškas užduotis, bet ir suteiks malonų lengvumo bei erdvės pojūtį.

Tvarios ir perdirbamos medžiagos, gamtos bei kelionių įkvėpti elementai

Tvarumas ir natūralumas – šie du svarbiausi žodžiai lydės visus 2022 m. interjero pokyčius ir patobulinimus. Raminanti aplinka, kurioje daug natūralios šviesos, atskleidžiamas stiprus ryšys su gamta ir, rodos, net sienos laisvai kvėpuoja, yra svarbiausia šių metų interjero tendencija. Plastiką išstumia perdirbtos medžiagos, medis, bambukas, akmuo ir kamštiena, o audiniai ar pynės iš lino, jūros dumblių, vilnos ir kitų natūralių medžiagų keičia sintetiką – tai atskleidžia ne tik glaudų žmogaus ryšį su planeta, bet ir rūpinimąsi ja. Tikintis, kad kelionės ir jų teikiamos galimybės vieną dieną grįš į įprastas vėžes, į populiarumo viršūnę buvo iškelti užsienio kultūrų įkvėpti ar net iš svetur atsivežti interjero elementai, kurių dizainas atspindi ne tik kambario šeimininko smalsumą ir pomėgius, bet ir kilmės šalies kultūrą, tradicijas bei ypatumus. Magnetukai gal ir nedžiugins ilgai, tačiau vazos, kilimai ar kilimėliai gali tapti puikiu suvenyru. Vis dar populiarūs kambariniai augalai, tačiau ir kalbant apie juos pastebima tendencija „iš kiekybės į kokybę“: kai kurie neįprastų formų ir spalvų kambariniai augalai šiemet bus daug stilingesni už miesto džiungles ir taps ryškiu akcentu neutralios sienos fone – panašiai kaip gamtoje.

Dizaino stilių, medžiagų, senovinių ir suapvalintų formų mišinys

Svarbiausia interjero dizaine ir toliau išlieka tai, kad jis atspindi jūsų skonį bei vertybes – į pagrindines tendencijas atsižvelgiama, bet pernelyg jomis nesivadovaujama. Taigi teoriškai leidžiama ir net patariama maišyti skirtingus dizaino stilius ir nebijoti derinti iš pirmo žvilgsnio nesuderinamų medžiagų. Senoviniai arba retro stiliaus ir dizaino elementai taip pat tebėra populiarūs – galbūt šiais metais verta savo namus papuošti subtilia sena vaza ar kažkada seniai seniai močiutės dovanota nerta staltiese? Naudoti tokius daiktus bus ne tik madinga, bet ir tvaru – suteikti naują gyvenimą kažkada naudotiems daiktams visada yra gera mintis. Masyvių aštrių baldų linijų šiemet šiek tiek sumažės, jos užleis vietą suapvalintoms formoms, lenktoms linijoms ir minkštoms tekstūroms, kurių dažniau randame gamtoje ir kurios į namus įlies daugiau harmonijos. Didelis dėmesys bus skiriamas lytėjimo pojūčiui – sienų danga ir tekstilės gaminiai turėtų būti pagaminti iš tokių medžiagų, prie kurių būtų malonu prisiliesti.

„Very Peri“, rudos spalvos atspalviai, neutralios ir ryškios spalvos

Kiekvienais metais spalvų mokslo institutas „Pantone“ skelbia metų spalvą. Šiemet ja tapo „Pantone 17-3938 Very Peri“ – mėlynai violetinė spalva, laikoma šilčiausia iš visų mėlynos spalvos atspalvių.

Violetinė ir mėlyna yra raminančios spalvos, kurios puikiai tiks miegamiesiems ir poilsio zonoms, o šios spalvos baldai, tekstilė ar indai kaip elegantiškas akcentas derės bet kurioje patalpoje. Sienoms, baldams, tekstilei bei interjero elementams taip pat rinkitės natūralius, ramius ir tarsi alsuojančius gamtos spalvų tonus, ypač rudą, smėlio ir pilką spalvas. Išimtis – langų dizainas, kuriame šiemet pamatysime daug spalvų ir raštų. Užuolaidos ir žaliuzės yra vienas svarbiausių kambario akcentų, pajėgių nuspalvinti ir pagyvinti žemiškąjį 2022 m. interjerą. Tai nereiškia, kad jos turi būti rėkiančiai margos ar plieksti neoninėmis spalvomis – rinkitės natūralias medžiagas su įdomiu reljefu ar raštu, dviejų ar trijų atspalvių derinį, kuriame vienas atspalvis gali būti ryškesnis, ir langų dizainas ne tik išsiskirs bendrame fone, bet ir puikiai jį papildys. Kartu su norimomis spalvomis ir tvarumo, ir pridėtinės vertės į būstą įneš jaunųjų menininkų darbai. Šiemet tai bus ypač vertinama – vietoj jau žinomų ir pripažintų menininkų paveikslų, kurie, deja, neretai būna ir itin nepigūs, rinkitės naujų ir dar ne taip plačiai pripažintų kūrėjų darbus. Be to, jei jaučiate, kad norite ir sugebate ką nors nutapyti patys – nedvejokite! Saviraiška tęsia pergalingą žygį, prasidėjusį dar 2020 metais.

Tačiau, kaip ir kasmet, primename, kad svarbiausia 2022 m. interjero dizaino tendencija ir toliau išlieka toks būstas, kuris atitinka jo gyventojų skonį, norus bei poreikius. Tik įsiklausydami į save galite rasti tinkamiausią ir skoningiausią sprendimą.